BLOMSTANDE ÄNGAR, SKOGAR, MAGISKA FJÄLL, VILDA DJUR OCH PORLANDE BÄCKAR, SOLBRÄNDA BEN, SKRATT OCH LEKANDE BARN…

Vi bor i ett fanatstiskt vackert land och jag vill att det ska förbli så och min fråga till dig är  om du vill du vara med och förverkliga den drömmen in i framtiden?

 

Alla vi människor i olika åldrar sätter värde på att kunna ta oss till fina miljöer själva eller tillsammans med vänner. Vi firar studenten, gifter oss, aktiverar oss och söker stillheten i naturen. Det är läkande för oss alla.

-Vad är det då som gör att vi människor slänger förpackningar och annat skräp ute i vår vackra natur och i omgivningarna där vi bor?

Vi vill alla njuta av det som naturen erbjuder och ingen vill sitta på en gräsmatta eller doppa fötterna i ett vatten fyllt med skräp av olika slag, glasbitar plast cigarettpaket och gamla ölburkar mm…

Vilket värde har naturen och din närmiljö för dig?

Min man och jag älskar att ta promenader i vårt närområde och vi bor fantastiskt fint nära skog och naturområden och vi har njutit av naturen och omgivningarna här i många år och vi vill fortsätta göra det.

Tyvärr har det skett en förändring som jag inte ställer upp på och som påverkar mig, jag känner sorg över bristande respekt för naturen och miljön när jag ser allt som slängs runt om kring och jag har många gånger tänkt att vi behöver göra något åt det här.
Mina barnbarn ska precis som jag kunna njuta av naturen när de växer upp och även deras barn.

Tillsammans skapar vi vår gemensamma verklighet 

Naturen, jorden är grunden till livet och när vi förstör och förorenar kommer det att påverka allas våra liv och jag ser att vi alla behöver agera i linje med den verklighet vi vill ta del av.

I dag ser jag skräp var jag än går i min närmiljö, runt återvinningsstationen slängs allt möjligt däck, gamla möbler, färgburkar mm en tiggare river runt i containern där vi sorterat och slänger det han inte vill ha på marken.
Råttorna har hittat dit och min granne berättar att hon inte vågar gå förbi på grund av alla råttor som finns där då hennes hund reagerar på gnagarna varje gång de kommer nära och hon ser hur de springer runt i sopberget.

Även när jag för några veckor sedan var på resa upp till fjällvärlden, den magiska fjällvärlden som vi gör reklam för och är stolta över, så möttes jag av skräp i mängder på en av rastplatserna och jag blir förfärad. Det gör ont inombords.

Min upplevelse och iakttagelse är att det blir mer och mer skräp som slängs vind för våg. Jag tror inte att någon vill att det ska vara skräpigt där de bor och lever och jag tror att man tänker att det lilla pappret eller paketet just jag slänger inte gör så stor åverkan men det är den totala mängden som vi alla bidrar med som gör helheten och den visar på en skrämmande bild av verkligheten.

Det gör mig ledsen inombords att jag ens ska behöva skriva dessa rader och det känns sorligt att vi människor inte klarar av att ta ansvar för att slänga skräpet från det vi äter dricker eller köper i sopkorgar eller ta med hem och slänga i soptunnan.
Jag tror vi behöver en landsomfattande kampanj som ”HÅLL SVERIGE RENT” där vi alla tar ansvar för att naturen och den miljö vi alla delar.

Att se till helheten och tänka längre

Företag som säljer snabbmat behöver ta ansvar och påminna kunden om värdet av att sortera skräpet och kasta det där det hör hemma efter måltiden, det räcker inte med att säga vi är miljöcertifierade och vi tar ansvar för miljö i vår tillverkningsprocess nej, ansvaret sträcker sig längre än så.
Påminn era kunder om erat miljötänk och vad de kan göra för att bidra till att miljön värnas även när produkten lämnar butiken, uppmana och påminn om fördelarna med att främja miljön och vilka vinsterna blir till de som handlar varorna och tjänsterna så att miljötänket gör avtryck och skillnad i ett större perspektiv.

Att bli upprörd eller arg gör ingen skillnad men när vi alla börjar agera och ta ansvar för skräpet kommer det att göra stor skillnad.

Att gå från tanke till handling

När jag och min man tog vår söndagspromenad ledsnade vi på att varje gång beklaga oss över allt skräp som kantar promenadstråket vi älskar, vi konstaterade att för att det ska bli skillnad behöver vi göra skillnad.
– Vi skulle ha tagit med en påse konstaterar min man och vips ligger en kastad påse framför oss på vägen, som vi tar upp

Under vår 40 minuters promenad fyllde vi tre påsar med blandat skräp av alla de slag och det kändes gott inombords att vi gjorde något som gör skillnad för oss alla som vill njuta av allt det vackra i vår omgivning.

En intressant iakttagelse vi fick under promenaden är vår upplevelse av hur människor vi mötte på vägen tittade fundersamt på oss som att det var något fel på oss som gick runt och tog upp skräp som någon annan slängt, vi kände oss förminskade och nedvärderade i deras ögon.
Samtidigt som de troligtvis uppskattar att ha fint runt om kring sig så är det konstigt när någon plockar upp det som hör hemma i en papperskorg.

Att göra en gemensam insats

Om vi alla invånare i dag ca 10 miljoner i vårat långa land bestämde sig för att minst plocka upp ett skräp varje dag så skulle vi tillsammans göra stor skillnad eller hur.

Dessutom skulle medvetenheten öka för ung som gammal om värdet att hålla naturen ren och färre skulle slänga sitt skräp vind för våg. För vem vill skräpa ner när det blir jag själv, min vän, den jag älskar eller min granne som får plocka upp det.

Vill du vara med och göra skillnad?

Jag hoppas det för allt du gör kommer att göra stor skillnad från tanke till handling.

Jag vill tro att om du och jag , förskolor, skolor och företag börjar prata om vinsterna med en gemensam insats för vår närmiljö vår natur och våra favoritplatser ”Att hålla Sverige rent” att gräset får vara grönt och vattnet friskt och sprida våra tankar och samtidigt agera i linje med det kommer det att ge ringar på vattnet och vi har gjort en insats för livet och en vackrare planet att leva på och njuta av för generationer in i framtiden.

Tack för din insats som du gör. Alla dina val har stor betydelse och tillsamman gör vi stor skillnad. Dela gärna dina tankar om det jag skriver här och hur du vill bidra.

All kärlek till dig
//Liselotte

 
 

Pin It on Pinterest