Återhämtning gör dig mer effektivstresshantering

Ge dig själv tid till återhämtning och det kommer att vara en investering i ditt välbefinnande och ge kraft till det du vill förverkliga i ditt liv. Många gånger har vi så mycket vi vill åstadkomma att återhämtningen glöms bort eller skjuts på framtiden, vilket allt för ofta gör att den inte blir av i den utsträckning som det finns behov och det tokiga här är att vi tror att det gör oss mer effektiva.

Vi lurar oss själva och spinner vidare med allt som ska göras och hinnas med under den vakna tid vi har. Dagarna tycks bli längre och längre och tröttheten smyger sig på… kanske har du upplevt det precis som Jag.

–        Hur kan vi prioritera bort våra grundläggande behov?, tänker jag,  när det är grunden till att lyckas med det vi vill, till att må bra och att leva ett liv med kvalitet.

Från bondesamhälle till informationssamhälle

Jag tänker på Bodil Jönsson och boken tio tankar om tid och här blir det tydligt att tiden vi lever i  idag inte har några ramar för vila och aktivitet och måltiderna går att flytta på hur som helst och det finns alltid någon form av snabb energi att tillgå… Det skapar frihet samtidigt blir det tydligt att det är var och en av oss som behöver ta ansvar för att prioritera våra grundläggande behov och ge utrymme till det för att må  bra och kunna ta del av livets alla guldkorn.

Det är viktigt att stanna upp och fråga sig vad som är viktigt i mitt liv då valen jag och du gör skapar vår verklighet och utgör våra upplevelser av det och hur vi mår.

5 tips som hjälper dig till mer energi

Jag vill dela med mig av några tips som kan hjälpa dig att få tillgång till mer energi, känna dig utvilad och mer effektiv på samma gång.

Hur är det möjligt, kanske du tänker, men jag lovar, det är det

1: Välj aktivt att ge tid till dina grundläggande behov och skapa balans

Sömn/återhämtning  lägga dig i tid så att du får minst 7-8 timmar sömn. Se till att ha mörkt i rummet, svalt och släng ut all elektronik.

Näring Skapa tid till matlagning/att äta regelbundet tillsammans med dig själv eller dina nära utan mobiltelefoner eller tv och välj att äta varierat och att dricka vatten.

Rörelse Låt rörelse vara en given del i din dag att hålla kroppen i rörelse skapar omlopp på energin du äter och din självläkning aktiveras. Välj att ta trapporna i stället för rulltrappan osv

2. Meditera regelbundet

Att landa ett med dig, släppa alla tankar och göromål för en stund och vila i din andning 15 min om dagen. Kommer det tankar som pockar på din uppmärksamhet låter du dessa glida i väg och återgå till att vila i din andning. Slut ögonen långsamt och börja andas in genom näsan som att du doftar på en blomma och låt andetaget fylla magen och bröstkorgen och vila i utandningen.  Du kan även välja att göra kortare andningsmeditationer ca 5 min vid tre tillfällen under dagen vilket hjälper dig att koppla av både mentalt och fysiskt för en stund. Efteråt kommer du att få mer tillgång till dina tankar och stärka förmågan att fokusera på det som är viktigt dvs hjälp att prioritera under din dag.

3. Prioritera tre till 5 saker i varje dag och resten får bli en bonus.

Det här sättet att prioritera kommer att ge dig energi och kraft att se att du genomför det du bestämt dig att göra i stället för att skriva en lista med 20 punkter att göra under dagen och efter dagens slut ge uppmärksamheten till allt du inte hunnit med. Med tre – fem saker som du bestämmer dig för att genomföra kommer du att uppfylla ditt mål om och om igen och det får dig att se allt du faktiskt gör och det ger dig vila i sinnet och kraft över till annat.

4. Lämna jobbet på jobbet.

Bestäm dig för en ritual som hjälper dig att släppa jobbet när det är dags att gå hem så att du kan landa hemma och vara närvarande där med dina nära och kära i stället för att ha jobbet i huvudet. Tex ta en stund och samla ihop dig innan det är dags att gå hem, sammanfatta dagen och reflektera över vad som är gjort och vad du vill/behöver göra i morgon. Skriv ner det som ska göras eller lösas dagen efter och gör en prioritering 1 ,2 ,3 och lägg lappen på jobbet.

Har du mycket som snurrar i huvudet kan det vara bra att ha ett lite block hemma som du kan skriva ner dina tankar på det som kräver svar eller som ska lösas, på så vis finns det nedskrivet och du kan titta på det och lösa det som behöver lösas dagen efter. Du hjälper helt enkelt hjärnan att vila och du blir mer närvarande där du är i nuet.

5. Ta ansvar för och skapa ditt tillstånd varje dag,

Fråga dig själv varje morgon när du vaknar – hur vill jag må och känna mig under och efter den här dagen? – Vad vill och kan jag göra/tänka för att bidra till att det ska bli så i – dag?  Gör det!

När du tar ansvar för dig själv och värdesätter dig och dina behov kommer din energi att expandera och du får kraft till det du vill och behöver genomföra. Du  blir energismart helt enkelt vilket ger ringar på vattnet i din omgivning och du hjälper på så vis fler att värna sina behov och sin energi.

  • Vad skulle det innebära för dig att få tillgång till mer energi, bli mer närvarande och bli mer effektiv?
  • Vilken skillnad det skulle kunna göra i familjen och på din arbetsplats när ni är fler som lyssnar inåt och aktivt agerar ?

Du är värd det bästa livet har att erbjuda, välj att agera i linje med det och du kommer att göra skillnad på alla plan i ditt liv

All Kärlek till dig

//Liselotte

Pin It on Pinterest