För många år sedan hade jag en dialog med min mormor som konstaterade att ”Det är viktigt att du har en tro Liselotte, vad du tror på är upp till dig men att du tror har ett stort värde”

Min mormors råd har stannat kvar i mitt minne och jag inser i dag att tron är något vi ska värna om och hålla fast i. Tro på dig själv, välj aktivt vad du vill tro är sant om dig själv, andra och din omgivning. Det är en stark kraft bakom min mormors råd och det är att det du väljer att tro på som skapar din bild av verkligheten och det kommer att ligga till grund till ditt agerande, dina tankar och vilka resultat du kommer att få.

Tror jag att något är omöjligt så är det just det, om jag däremot ser att det skulle kunna vara möjligt har jag öppnat upp dörren till att se andra möjliga alternativ som gör det möjligt. Och väljer jag att utgå från att det är fullt möjligt så kommer jag att uppleva att det är det och jag kommer att agera utifrån det och med konstens alla regler kommer jag att ta mig dit jag vill.

Min mormor var klok hon och det är hon fortfarande trots att hon sen många år befinner sig på andra sidan och i dag stödjer mig där ifrån.

Bara för att något verkar vara sant just nu för dig så kanske den sanningen inte gäller i morgon, om en månad eller om några år. Jag tänker på värdet av att vara medveten om att du har flera olika val i varje situation och sammanhang. Det gäller så klart även vad du väljer att tro i relation till och om dig själv och andra. Vad du väljer kommer att ge dig ett mervärde i form av kraft och energi eller motstånd som lätt bränner din energi.

Även om du inte kan påverka en situation i vissa lägen på arbetet eller i andra sammanhang så kan du alltid väja hur du vill förhålla dig till det som är och genom att syna dina föreställningar, det vill säga valda sanningar, blir det möjligt att vidga perspektivet på verkligheten och det du trodde var omöjligt kan nu visa sig vara helt möjligt.

Visst är det intressant att du lika gärna skulle kunna byta till vilken sanning du vill och det du väljer kommer att vara sant i ditt liv. Underbart eller skrämmande ja, det beror på vilken sanning du valt att tro på, eller hur.

Det fina är att vi alla kan välja attityd och förhållningssätt i livet som helhet och i olika situationer och med det kan vi skapa mer lätthet i livet. Det jag vill lyfta här är värdet av att tro på dig själv och den magiska kraft du besitter. Våga släppa taget om en tanke som hindrar dig och släppa in en som gör det möjligt att skapa mer glädje, energi och balans i ditt liv. Den möjligheten står just nu utanför din dörr och när du öppnar dörren och vågar tro på att det är möjligt behövs det bara en liten handling för att börja skapa det du vill ha i ditt liv. Och det kan vara den här lilla handlingen som kommer att visa sig göra hela skillnaden.

solros

Glädje Energi och Inre Kraft
– Ställ det som hindrar dig åt sidan för en dag
och bjud in nya möjligheter i ditt liv.

Låt mig ge ett exempel. Vid ett tillfälle var jag med i ett projekt för att stärka frisktalen på en större arbetsplats och genomförde då livsstilsprofiler där vi mätte kondition och hälsostatus, och samtliga anställda fick svara på ett antal frågor som visade om de hade balans eller om det fanns behov att stärka välbefinnandet på ett eller annat sätt.

En kvinna, vi kan kalla henne Eva, konstaterade att hon så gärna ville hinna med att träna, men att då behövde hon, enligt sig själv och vad hon läst om, lägga av minst tre timmar i veckan för att det skulle göra någon skillnad. Den tiden fanns inte, vilket resulterade i ingen träning alls. Hon konstaterade uppgivet att hon fick vänta tills det fanns tid… (tid är ju som bekant ingenting som kommer att komma till oss utan vi får ta oss tid till det som är viktigt i livet och det vi vill, annars tenderar det att aldrig bli av).

Jag frågade – Är det möjligt för dig att lägga in 5-10 min för fysisk aktivitet om dagen? Och visst skulle det vara möjligt, men hon tittade skeptiskt på mig och konstaterade att det inte skulle göra någon skillnad och dessutom var 5-10 minuter inte att träna… – Tänk om det gör skillnad, sa jag, och dessutom är ju den stunden mer rörelse än vad du fått in tidigare och med de orden blev det att Eva antog utmaningen jag gav henne, att tre gånger i veckan promenera runt kvarteret på lunchen som tog ca 5-10 min. En runda hon gått någon gång ibland för att lufta tankarna som hon sa, och tyckt var riktigt skönt. Hon skulle nu gå rundan på lunchen under ett antal månader fram tills nästa gång vi skulle ses för att mäta konditionen och syna hennes upplevda hälsostatus.

Några månader senare kliver en glad Eva in genom min dörr. Hon har sett fram emot att få göra konditionstestet igen och det visade en klar förbättring. – Vad har hänt sen sist frågade jag, och Eva berättade att utmaningen gjort att hon gått rundan som vi bestämt och sen började kollegorna följa med och att det var så skönt och trevligt att gå ut tillsammans på lunchen att det blev fler och längre rundor. Med det började hon känna sug efter mer rörelse och bestämde sig för att även träna 1 pass i veckan på en träningsanläggning.

Nu sken hon som en sol. – Det är märkligt, sa hon, idag hinner jag med att träna 1-2 gånger i veckan och mer därtill. Tiden fanns där och idag förstår jag inte varför jag inte börjat träna för länge sen.

När hon gick ut genom dörren var gav hon mig en lång stor kram.

Eva hade bytt attityd och inställning från att det var omöjligt, till nja det kanske är möjligt, till att det är klart att det går. Hon tog ett litet steg som visade sig ge henne mer än det hon trott var möjligt.

hinderMed andra ord är det fult möjligt att välja en attityd och tro som stödjer dig till att förverkliga dina drömmar, det handlar oftast om att ta ett litet steg i taget. Jag tror att vi är många som känner igen oss i Eva och hur hon hindrat sig själv.

Att ta en stund och fundera på vilka valda sanningar du har och om de hindrar eller stödjer dig att uppnå det du vill i ditt liv kan vara en väl investerad tid som kan komma att göra stor skillnad i ditt liv. Och kom ihåg att ett hinder är i regel bara så stort och oövervinneligt som du skapar det i din tanke.

Börja i det lilla och du kommer att gå hela vägen.

//Liselotte

Pin It on Pinterest