Oavsett var du befinner dig i dag vill jag uppmana dig att ta en stund och stanna upp, känna inåt och reflektera över hur det är just nu, vad som är bra och mindre bra i relation till hur du vill ha det i ditt liv.

  • Hur är din relation till dig själv och andra, din inre balans, upplevd energi och livskvalité?
  • Vad om något behöver du för att vara i balans, få mer energi, känna glädje och må bra?
  • Vad om något kan du börja göra redan i dag för att ta dig ett steg närmare ditt önskade läge?

Att ta dig den här stunden innebär att du öppnar dörren till din inre ledare, att du sätter värde på dig själv och att du nu kan börja leda dig själv genom livet med kärlek och omsorg. Hur du använder dig av ditt personliga ledarskap i din vardag, vilka val du gör i form av handlingar och tankar är avgörande för din hälsa och din upplevda livssituation.

DSCF0071

Att stanna upp eller inte är ett aktivt val

Jag tänker på hur många som i dag mår dåligt pga. en pressad vardag och hur de brottas med att försöka få ihop tillvaron både privat och på jobbet. Mycket ska hinnas med, och det är lättast att hoppa över den där stunden som skulle kunna göra hela skillnaden, nämligen att ta sig tid till att stanna upp, lyssna inåt och sätta egna gränser.

20160620_172937Undermedvetet vet vi alla att det är vad som krävs för att göra skillnad, att skapa balans och prioritera, ändå spinner vi vidare i samma spår precis som om vi glömt bort att det är ”jag själv” som alltid väljer. Kanske kan du precis som jag känna igen dig? Och med tiden sugs vi in i en spiral där livet tycks snurra på allt snabbare, och vi tappar bort oss själva och det som är viktigt för att ha balans, känna glädje och må bra.

I det läget har vi lyckats lägga oss själva och våra behov helt åt sidan och vi tömmer oss på energi, och många landar i en upplevelse av att inte kunna påverka och förändra sin situation. När vi är här en längre tid blir vi tillslut så tömda på energi och kraft att vi blir sjuka, utmattade och tvingas till vila. Och vägen tillbaka kan bli lång.

Att stå inför valet att leva eller dö

För många år sedan, i samband med en artikel jag skulle skriva om livsstilens betydelse för hälsan och förekomsten av typ 2 diabetes i unga år, träffade jag Gittan som slutat lyssna på sin inre röst och nu stod i ett vägskäl i sitt liv med vägvalen att leva eller dö.

Trots att hon bara var 44 år hade Gittan nu drabbats av åldersdiabetes ”diabetes typ 2” och nu väntade en omfattande livsomställning, som hon hade behövt göra för länge sedan. Hon berättade hur hon under många år stängt av sin inre röst, som gjort sig gällande om och om igen där kroppen hade hojtat och skrikit för att göra henne uppmärksam på hennes behov. Istället för att stanna upp och lyssna på vad den hade att säga, hade hon trampat på gasen och kört på ännu mer tills hon nu stod vid ravinens kant och situationen var akut.

Jag minns när hon kom gående mot mig med sitt burriga hår med insprängda silvertrådar, svajande av vindraget som uppstod vid varje steg. Hon såg äldre ut än sin ålder, var kraftig och på något sätt påminde hon om ett bergatroll och jag minns att det spred sig ett kärleksfullt leende över bådas våra läppar när vi tog varandra i hand. Det blev ett fint möte, med närvaro och ett givande samtal som lärde mig om vikten av att ta vara på livet, stanna upp och att göra aktiva val.

Gittan ville gärna berätta sin historia med hopp om att den skulle kunna hjälpa andra att slippa hamna i den sits hon nu befann sig i.

En andra chans

Hennes historia fångade mitt intresse och nyfiket ställde jag frågor och lyssnade på hennes berättelse om hur livet flödat på och hur hon haft två jobb, ett på dagarna och ett på kvällstid då hon, som pianist, tagit sig från det ena uppdraget till det andra på olika tillställningar. Jag förstod att hon var efterfrågad och att musiken och spelandet var hennes passion.

Hon berättade att hon varit i sammanhang med människor som hon i dag skulle göra allt för att träffa och föra intressanta samtal med. Då hade de stått vid hennes sida och hon hade varit någon helt annanstans i tanken och gått miste om tillfället och troligtvis många intressanta spelningar i och med det. Jag kunde se att hon var uppriktigt ledsen.

– Du förstår att när jag suttit på mina spelningar omgiven av människor har jag hela tiden varit på nästa uppdrag i tanken. Inte en gång har jag stannat upp och tillåtit mig att vara här och nu och det ångrar jag idag.

20160620_174042Där satt hon framför mig och berättade att livet rullat på av bara farten och jag förstod att hon kraftigt försakat sig själv och sina behov av bra mat, fysisk rörelse och att det blivit allt för lite återhämtning, vilket nu sammantaget lagt grunden till där hon nu stod i livet, med ett sätt att leva som nu kunde kosta henne livet inom en snar framtid om hon inte tog sin situation på allvar.

Vid det här tillfället hade Gittan påbörjat ett nytt sätt att förhålla sig till och att aktivt leva sitt liv. Hon var påtagligt närvarande i vårt möte och berättade om sina nya vanor med vardaglig motion, balanserad kost fördelad under dagarna och inplanerad tid att stanna upp. Att vara i nuet var något hon nu dagligen tränade på att etablera som en vana och det var bokstavligen livsviktigt. Hon konstaterade att hon hade hon fått en andra chans och den ville hon ta.

Dina val har stor betydelse

När vi skildes åt ett par timmar senare hade jag fått många nya insikter och kände stor tacksamhet för att Gittan så frikostigt delat med sig av sin historia och belyst värdet av att stanna upp och lyssna inåt.

Livet är det som pågår här och nu och den här stunden kommer aldrig igen och priset som vi får betala när vi lever ”där och då” istället för ”här och nu” kan bli högt. Det finns många som kan berätta liknande historier som Gittan och det finns många som inte fick möjlighet till en andra chans.

blommaI dag har ett antal år passerat sen mitt samtal med Gittan, och hon kommer fortfarande upp i min tanke lite nu och då.  Hennes berättelse har kommit många till del under mitt arbete att hjälpa människor att minska sin stress och att skapa balans i sina liv och jag är tacksam över att få föra den vidare.

Jag vill med den här historien påminna dig om att du är värdefull och dina val har stor betydelse för hur ditt liv kommer att gestalta sig, så gör dina val med kärlek och omsorg om dig själv. Här och nu lägger du grunden till där du kommer att vara om ett, fem eller tio år.

Ju tidigare du bestämmer dig för att öppna dörren till din inre ledare och börjar praktisera ditt personliga ledarskap till att skapa kvalité i ditt liv, desto bättre.

//Liselotte

Pin It on Pinterest