Ordvalet gjorde sån skillnad att hon inte kunde annat än att beskriva det som ett underverk

– Du anar inte hur stor betydelse det har vad vi ställer för en fråga och hur mycket det påverkar vad vi sätter vårt fokus på och att det kan göra hela skillnaden, sa kvinnan som stod framför mig med ett brett leende.

Det var när Lotta istället för att fråga sin dotter Linnea “vad har hänt i dag då?” började fråga “Vad har varit det roligaste och bästa under den här dagen?” som allt förändrades till det bättre.

Tidigare hade Lotta mött en lågmäld Linnea som efter dagens slut på väg hem från förskolan berättat om hur ledsen hon var när Sten sparkat henne eller när hon ramlat och slagit sig eller hur jobbigt det varit att gå på långpromenad i skogen och så vidare. Ofta kom det tårar när hon upplevde situationen i gen och sällan berättade hon att något hade varit roligt under dagarna.

Det gjorde ont i Lotta som började oroa sig för sin dotters välbefinnande och om något var tokigt på förskolan.  Hon pratade med personalen som konstaterade att Linnea ofta höll sig i bakgrunden och att de andra barnen så gärna ville ha henne med men att hon tvekade.

– Hon har något sorgset över sig och vi vet inte vad det beror på, konstaterade dom.

Det var här Lotta bestämde sig för att ändra sin fråga och medvetet fokusera på det positiva som hänt under dagarna och det hade gjort sån stor skillnad för dem båda att hon inte kunde annat än att beskriva förändringen som ett underverk. Och det hade inte dröjde länge förrän Personalen frågade vad som hade hänt, då de lagt märke till att Linnea börjat vara med och leka och ta initiativ till olika aktiviteter och hon hade blivit märkbart mycket gladare.

Från sorgsenhet till glädje – en dag i taget

Första gången Lotta frågade Linnea om vad som varit det bästa och roligaste som hänt under dagen, blev Linnea helt tyst och tittade frågande på sin mamma och började berätta om något tråkigt hon upplevt under dagen, när Lotta frågade igen vad var det bästa med dagen då? fick Linnea tänka länge innan hon kom på något.

Och så var det varje dag den första veckan men sen verkade det som om Linneas dagar plötsligt förändrades då hon kunde hitta hur många roliga saker som helst som hänt under dagarna och hon längtade efter att få berätta om allt för mamma på vägen hem. Bara av att hon som mamma ändrat sin fråga till Linnea fick de nu många härliga stunder på köpet.


Att somna med ett leende på läpparna

Efter en tid valde Lotta att göra det till en extra mysig stund att dela deras olika upplevelser av det bästa med dagen på kvällen precis innan Linnea skulle sova och de längtade båda. Linnea som tidigare ofta gjort motstånd när det var dags att gå och lägga sig blev nu den som ryckte i mammas arm när det började närma sig sängdags och det blev en stund att längta till för dem båda och allt som oftast somnade nu Linnea med ett leende på läpparna.

Inte bara Linnea blev gladare utan även Lotta kände sig lättare i sinnet och började se mer och mer av det som var bra och som gjorde henne glad i vardagen.

 

Tänk att något så enkelt som en fråga kan skapa mer glädje och fördjupa en relation

– Du anar inte hur stor betydelse det har vad vi ställer för en fråga och hur mycket det påverkar vad vi sätter vårt fokus på och att det kan göra hela skillnaden, sa hon med ett brett leende.

I dag trivs min dotter som fisken i vattnet, hon har fler vänner än tidigare och personalen upplever att Linnea är så mycket gladare och mer social med de andra barnen än tidigare. Hon tar plats och uppmärksammar de andra barnen på det roliga som händer under dagarna.Och även jag har fått en helt ny upplevelse av mina dagar , strålar Lotta , och att jag vet att jag kan påverka och välja hur jag vill uppleva mina dagar och det är en härlig känsla.

 

En historia som öppnar upp för nya möjligheter till att se och hitta det ljusa i stunden och i livet vilket gör att jag vill dela den med dig.

Den här historien fångade mitt hjärta och min uppmärksamhet och den visar på att något så enkelt som en omformulerad fråga kan skapa mer glädje i två människors liv genom att de började lägga märke till det som är bra och dela den upplevelsen med varandra. En fråga som även bidrog till en stärkt relation mellan mor och dotter och det är stort.

Vad skulle det innebära om du började ställa frågan till dina barn, din partner eller till dig själv och lyssna till svaren varje dag?

–        Vad är det roligaste och bästa du varit med om i dag?

”Låt dina guldstunder varje dag förgylla dit sinne och vara det du tar med dig in i nästa dag och nästa. Och när du väljer att dela dessa med andra får även de möjlighet att glädjas med dig och se sina egna guldkorn”

All Kärlek till dig

//Liselotte

Pin It on Pinterest