Ett hem kan betyda många olika saker, säger Simon i teveserien “Från Sapmi till Botswana” och det får mig att resa i tanken, att reflektera över – Vad är hem för mig?

Det kan vara mitt hus, min familj och det kan vara på berget, i naturen säger Simon…framför mig på skärmen ser jag honom i sitt hem, på fjället med renar runt omkring sig. Han jobbar hårt samtidigt som han blir ett med sin omgivning i naturen, den friska och klara luften, solen som sticker i ögonen, en eld som sprakar längre bort.

En känsla av frihet infinner sig. Jag tänker att upplevelsen av det vi ser som vårat hem alltid inramas av olika känslor och upplevelser.

Ett hem – olika upplevelser och känslor

När jag ser Simon med renarna uppe i bergen och den magiska naturen som omger dem fylls jag av ett lugn och får en upplevelse av att vara del av något större. Det känns gott inombords. På ett sätt känner jag att det också är mitt hem mitt land och jag känner tillhörighet.

Att syna vad hem står för hos olika personer i min omgivning i Sverige och i världen ger perspektiv som hjälper till att bredda den egna kartan av verkligheten. Ett ord som har en inramning av känslor och upplevelser för mig har en helt annan inramning för någon annan.

För den lilla killen som dansar när storasyster trummar på ett par rostiga konservburkar är hem på en soptipp där mamma samtidigt sitter och ammar omgiven av skräp som sprider giftiga ångor, som får människorna där att bli sjuka. Där råttor delar på innehållet i sopberget, med människorna som bor där.

Någon har sitt hem på gatan i en stad i ett annat land eller kanske här i Stockholm där vi möter en uteliggare, hon har ett namn som ingen benämner henne med, hon är kvinnan som är uteliggare, kläderna är smutsiga, trasiga och människorna hon möter ser henne och vänder bort blicken när de passerar, som om hon inte fanns, men det gör hon.

Hon heter Karin, hon har en sol i sitt inre och hon jobbar hårt varje dag med att samla så många pantburkar hon kan för att få ihop så pass att det räcker till en natt på härbärget eller ett mål mat till kvällen. Ibland hittar hon burkar som någon ställt ifrån sig på en bänk i en park och ibland är det många, oftast efter helgen. Hon rör runt i alla sopkorgarna längs gatan och i parkerna runt omkring i jakt på fler burkar och ibland hittar hon något ätbart.

Karin träffar varje dag flera andra uteliggare, någon är i 20 års åldern och någon i 80 års åldern, men ålder spelar ingen roll för deras vänskap. De är som en familj. Hon tycker om att säga deras namn Alf, Christer, Ulla och Åsa och varje gång de säger hennes namn blir hon varm inombords hon är någon, de skrattar och hon är hemma.

Ibland sover de tillsammans i en port eller förråd och när de är fler känner hon sig trygg och det är lättare att hålla värmen.

För någon annan kan hem vara i ett slott där rummen är så många att de nästa inte går att räkna och så stora att det ekar när man pratar. Borden dignar av mat vid varje måltid. Här har hushållerskorna fullt upp att bädda sängar med lakan som är lysande vita och hårt manglade, de sköter trädgården och lagar maten för dagen.

Innanför den 3 meter höga porten öppnar sig en stor välkomnande hall, stor nog att rymma ett helt fotbollslag. En fontän porlar i mitten av rummet och sprider ett behaglig lugn.

I ett rum intill hallen sprakar en brasa i den öppna spisen och genom dörrspringa skymtas ett par lena fötter vilande på en sammetsklädd fotpall, nedanför ligger en stor fluffig hund och sover. Det luktar nybakta skons och nykokt kaffe från köket.

Hem kan också vara i fotbollslaget eller en plats där familjen och vännerna finns oavsett var det må vara rent geografiskt.

När mitt hem är i hjärtat

Hem är för mig förknippat med kärlek, tillhörighet och omtanke. Oavsett hur platsen ser ut eller vad den omges av är det den kärleken, omtanken och min känsla av att tillhöra som ger upplevelsen av att det är ett hem. En människa kan ha många hem i livet och ibland många olika samtidigt.

För mig är hem en plats där jag kan vara mig själv och där jag får vila. Mitt hem innebär trygghet en plats att hämta kraft, en plats att vila på och hämta in ny energi mellan olika händelser och dagar.

Jag upplever också att ju närmare jag kommer min innersta kärna och blir tillfreds med mig själv i ett varande är mitt främsta hem inom mig. Det öppnar upp dörrar för så mycket mer i livet. Alla rädslor läggs åt sidan och jag kan möta livet med acceptans, ett lugn och inre trygghet som inte går att få någon annanstans. När mitt hem är i hjärtat, inom mig, har jag det med mig var jag än befinner mig och hemma blir där jag är.

–        Vad är hem för dig?

–        Vad är viktigt för att du ska känna och uppleva att det är ditt hem?

 

Fyll ditt hem med kärlek lust och glädje fyll det med omtanke om dig och alla som delar hemmet med dig. Värna om miljön och naturen för oavsett var du befinner dig i välden delar du ditt hem med alla anda människor oavsett var de befinner sig, då vi alla lever på den här jorden och har en plats på den, om än så liten,  är den platsen det vi var och en kallar hem.

All kärlek till dig

//Liselotte

Pin It on Pinterest