Mannen som sitter framför mig, vi kan kalla honom Peter, har tappat gnistan. Hittar inte meningen och kraften att skapa i sitt liv. Livet är i stunden som ett skepp som kantrat och på väg att sjunka.Han förstår inte hur han hamnat där han nu är i sin relation som knakar i fogarna, i sitt arbete som inte längre stimulerar honom utan mer tynger honom. Han är för jämnan stressad och trött.

Under vårat samtal kommer det fram att Peter hållit sig själv tillbaka och tagit på sig rollen av att vara den som håller skutan flytande. Den starka som backar upp sin familj ekonomiskt och ser deras olika behov…. En bit in i samtalet konstaterar han ”Men var tog mina egna behov vägen”. – Jag tror jag tappat bort dem längs vägen. Jag vet inte längre vad jag vill eller behöver för att må bra.

Vem är du idag? Räknas du och har du betydelse i din egen upplevelse?

Jag möter ofta både män och kvinnor som upplever att de tappat bort essensen i livet och sig själva. När vi ses och de får frågan om vem är du i dag? Vad skulle du vilja var mer av i ditt liv? Tittar de, precis som Peter, med undran i blicken på mig vem Jag är?…jag ber honom beskriva sig själv nu och sig själv tidigare i livet. Vad blir du medveten om, vad ser du? Hör du eller känner du i relation till dig själv just nu i ditt liv?

Hm …  insikter faller på plats… – jag har försakat mig själv. Jag har försökt vara så bra jag kan och velat få andras uppskattning och gillande i så hög grad att jag missat att stämma av inåt i mig själv och vad jag vill i olika situationer och sammanhang. Jag har lagt alla mina intressen åt sidan i tron om att jag gör något bra och att det ska få mig att vara mer älskad.

Peter konstaterar att han ofta känner sig frustrerad och upplever att han inte har någon betydelse eller att, vad han vill, inte räknas… han stannar upp och jag frågar – räknas du och har du betydelse i din egen upplevelse? Hur viktig är du och det du behöver i relation till dig själv och i relation till andra i ditt liv?

En sur klump i magen

Jag tänker att det är så viktigt att alltid ta som vana att landa i sig själv och sina behov innan man svarar eller möter upp andras behov och önskningar. Självklart ska vi alla ta hänsyn till andras vilja och önskemål i olika sammanhang men när den egna viljan eller behovet inte vägs in i våra val och ageranden kommer det till sist landa som en sur klump i magen och en bitterhet infinna sig. Kanske också upplevelse av att vara offer i olika sammanhang i relation till andra i sin omgivning.

Här är det lätt att rösten inom dig börjar prata med dig utifrån rädsla då den konstaterar att ingen ser dig, ingen bryr sig om vad du vill eller behöver… och på ett sätt är det sant.

Om inte du själv har respekt för dig och det du vill och behöver för att må bra, kan ingen annan heller vara lyhörd för det då du alltid anpassar dig och inte uttrycker din önskan och dina behov. Om inte du står upp för dig vem gör det då?.

Mannen mittemot mig suckar, – precis så är det . Jag har alltid sökt bekräftelse på att duga, vara bra nog. Jag vill bara känna mig älskad och att jag duger, men hur kan någon annan ge mig det? Det är ju jag själv som behöver föra min talan och hålla mig själv om ryggen. Och det betyder ju inte att de inte tycker om mig bara för att jag tänker på mig själv och tar ansvar för att uttrycka min mening och åsikt.

Jakten på mer bekräftelse och kraften i förlåtelse

Peter blir också medveten om att han redan som liten sökt bekräftelse från sin omgivning speciellt mamma. Han berättar att han tidigt började prestera för att få hennes gillande. Prestation har sedan dess varit det som tagit honom framåt i relation och i sin karriär. Tron om att han aldrig är bra nog, oavsett vad han gör är han inte tillräckligt bra. Det finns allt mer att göra. Detta har drivit honom in i stress och visst har han åstadkommit mycket i sitt arbete, men den uppskattning han fåt har aldrig räckt mer än för en stund och i jakten på mer bekräftelse  har han pressat sig själv hårdare och hårdare.

Till vilken nytta ? Jag ser att jag behövde komma till den här punkten i mitt liv för att se vad jag håller på med och vad det gör för mig. Jag måste sluta söka mammas bekräftelse i andra och se att jag behöver bekräfta mig själv.

Peter får uppgiften att förlåta sin mamma för oförmågan att bekräfta honom på det sätt han behövde som liten. Att kramas, vara fysisk och visa känslor låg aldrig för henne säger Peter och en tår glittrar till i ögonvrån.

– Jag förstår att du saknat den närheten till din mamma konstaerar jag. – Ja absolut det hade gjort stor skillnad och ingen annan kan fylla det tomrummet, jag förstår det nu. och jag behöver se mig själv och ge mig  och mina behov den uppmärksamhet jag söker. Se mig.

Ett nytt sätt att tänka

När v i ses lite längre fram lyser det om Peter som gjort ritualen att förlåta mamma och pappa för deras tillkortakommanden. – Jag har landat i acceptans säger han och det känns så skönt inombords, som om en tegelsten lossnat från hjärtat och mina axlar. Jag ger mina föräldrar den kärlek jag kan ge och nu väljer jag att lyssna till mina behov varje dag. Det är en träning, ett nytt sätt att tänka. Det känns som att det kommer bli riktigt bra konstaterar han.

Han berättar att han jobbat med att ta fram det han tycker om och vad han tycker är viktigt för att må bra inom livets olika områden och att han nu förstår hur mycket han levt genom sökandet av andras bekräftelse och hur det tömt honom på energi.

Den där stunden då en människa börjar bejaka sig själv

Under mina år som coach och medium har jag mött tusentals individer. De har en sak gemensamt de vill all alla bli älskade. Ofta har deras agerande varit baserat på antaganden om sig själva och andra sanningar som de valt i tidig ålder. Dessa har präglat deras val genom livet och när vi jobbar med att de ska bli mer av sig själva har rädslan trätt fram i ljuset. Tron att inte vara bra nog, vara tillräcklig eller att inte vara älskad, bli lämnad eller vara utanför, att inte få tillhöra har varit det som hållit dem tillbaka från att våga vara sig själva fullt ut.

När de kommit till mig är mitt fokus alltid att de ska få tillgång till sin inneboende kraft känna sig älskade och bli lyssnade på och jag vet att mirakel händer varje dag. Den där stunden då en människa börjar bejaka sig själv och lyssna aktivt till sina behov och kommunicera det inåt och utåt. Det är där det sker.

En del har relationer som har fördjupats andra visade sig vara klara och de gick åt olika håll och de tar med insikter som ger kommande relationer en helt annan plattform att växa på, med ett tryggare inre där gamla mönster och sanningar inte längre styr deras val och ageranden. De lyssnar till hjärtat och skapar aktivt det liv de vill leva och står upp för sig själva på ett sätt som också bidrar till att de de möter på vägen också vågar stå upp för sig själva.

– Visst är väl det vad livet handlar om, att bli mer av sig själv, konstaterar Peter och fortsätter. Att se sig själv och också se en annan människa och våga mötas med allt vad som ryms inom oss. Och se att vi väljer hur vi vill förhålla oss till livet, oss själva och till varandra.

Jag väljer nu att se mig och lyssna till mig varje dag, konstaterar Peter och ett brett leende tar plats i hans ansikte.  Och jag väljer min partner varje dag och hon mig. Vi tar inget förgivet.

Vi gör saker utifrån våra olika behov och pratar om hur vi vill och behöver ha det för att må bra. Det har gjort stor skillnad Jag har släppt kontrollen av det jag inte kan påverka och lagt energin på det jag kan påverka.

 

Och jag är glad över att kunna känna kärlek till mina föräldrar och se dem för det de är med både styrkor och tillkortakommanden. Jag har nått en inre acceptans och fått en större förståelse för livet och är tacksam för de erfarenheter jag har och att jag har ett liv.. Tack

Att stå upp för sig själv och hålla om sig själv

När insikter landat bestämmer vi oss för att tillsammans utforska vidare vem Peter är och vem han vill vara mer av i sitt liv. Under processen ser jag honom växa ta steg där han står upp för sig själv och håller om sig själv i stället för att slå ner på sig själv när något inte går som tänkt.  I dag har han bytt jobb och valt ett arbete med mer kreativt skapande inriktning som ligger i linje med honom och där han känner stor tillfredställelse i sig själv. Att se till något större än mig och att lita på magkänslan har varit bra råd säger han vid vårat sista möte i den här processen. Jag väljer utifrån glädje och kärlek till mig och det har gjort hela skillnaden. När han går ser jag en stolt man som tagit plats i sin kropp. Han är ståtlig.

Jag tänker att det är så viktigt att vi stannar upp och vågar titta inåt, möta oss själva för att förtså oss som människor och vad som ligger tillgrund för våra beteenden och till att vi mår som vi gör. I bland kan det göra hela skillnaden att våga söka stöd till att hitta fram. Till att känna glädje och lust till livet. I våra relationer, i arbetet och i livet som helhet.

Utifrån mina erfarenheter i möte med Peter och alla dessa människor som kommit till mig genom åren tänker jag att det är viktigt att ifrågasätta våra inlärda sanningar och värderingar. Var kommer de ifrån, hur påverkar de mig i livet som helhet? och stödjer de mig att leva livet utifrån kärlek eller håller de mig tillbaka i liv. Frågor som kan komma att göra skillnad på djupet och skapa mening i livet.

All Kärlek till dig //Liselotte

Pin It on Pinterest